Hoppa till sidans innehåll

Grundad 1883


 

SASK jubileumsaffisch  

Världens äldsta konståkningsklubb

 

SASK bildades redan den 12 april 1883 av general Viktor Balck. 9 år senare bildades den internationella skridsko- unionen ISU, som bland annat arrangerar världsmästerskap och Europamästerskap i konståkning. SASK var tidigt aktiv i ISU och har sedan dess som enda svenska konståkningsklubb varit direkt-ansluten till ISU. SASK har haft många framgångar genom tiderna. Den kanske mest kända åkaren är Ulrik Salchow som grundade Salchow-hoppet.

SASK firade 2008 125 år som konståkningsklubb, vilket gör den till världens äldsta.

 

 

 STOCKHOLMS ALLMÄNNA SKRIDSKOKLUBBS BILDANDE

  

1883-1884

  

Stockholms Allmänna Skridskoklubb bildades vid ett möte, som ägde rum i Stockholms Gymnastik- & Fältklubbs lokal den 12 april 1883 under ordförandeskap av folkskoleinspektören C.J. Meijerberg.

  Vid ett förberedande möte på samma lokal den 31 mars hade man enats om ett stadgeförslag, som antogs vid aprilsammanträdet och som var av följande lydelse:

 

§ 1

 

  Klubben är stiftad på inbjudan av Stockholms Roddförening och är dess ändamål att Stockholms allmänhet gives tillfälle till idkande av skridskoåkning genom att företrädesvis å Nybroviken anlägga och underhålla en större skridskobana.

 

 

 

Uppdaterad: 08 OKT 2017 18:26 Skribent: Katarina

Postadress:
Stockholms Allmänna Skridskoklubb - Konståkning
Sofie Johansson, Reginsvägen 2
16773 Bromma

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ask@sask-konstakning...

Se all info